Zelfvertrouwen boosten

Vijf veelvoorkomende denkfouten die mensen maken, vooral wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt.

Alles-of-niets denken:

Wat is het?  Dit is een zwart-wit manier van denken waarbij je situaties alleen in extremen ziet. Er is geen middenweg. Bijvoorbeeld, als iets niet perfect gaat, beschouw je het als een totale mislukking.

Wat kun je doen? Probeer situaties in gradaties te zien in plaats van alleen in uitersten. Vraag jezelf af: "Wat is er goed gegaan?" of "Wat kan ik hiervan leren?".

Oefening: Maak een lijst van je prestaties, groot en klein, en erken dat succes vele vormen kan aannemen.

Overgeneraliseren:

Wat is het? Hierbij trek je een algemene conclusie op basis van een enkel incident of bewijsstuk. Bijvoorbeeld, als je één keer faalt, denk je dat je altijd zult falen.

Wat kun je doen? Focus op het hier en nu en beoordeel elke situatie op zijn eigen merites. Vraag jezelf af: "Wat zijn de feiten in deze specifieke situatie?".

Oefening: Houd een dagboek bij waarin je je successen en positieve ervaringen noteert, om zo een gebalanceerder beeld van jezelf te vormen.

Gedachten lezen:

Wat is het? Dit is de neiging om aan te nemen dat je weet wat anderen denken, zonder dat er feitelijk bewijs voor is. Bijvoorbeeld, je denkt dat iemand je niet mag zonder dat die persoon dat daadwerkelijk heeft gezegd of laten zien.

Wat kun je doen? Realiseer je dat je niet kunt weten wat anderen denken zonder het te vragen. Probeer jezelf niet te laten beïnvloeden door onzekere aannames.

Oefening: Vraag om feedback wanneer je twijfelt over hoe anderen je zien. Dit kan helpen om realistischere opvattingen te vormen.

Catastroferen:
Wat is het? Hierbij verwacht je het ergste scenario of maak je van een mug een olifant. Je ziet een kleine tegenslag als een enorme ramp. Bijvoorbeeld, je denkt dat een kleine fout op het werk zal leiden tot ontslag.

Wat kun je doen? Stel jezelf de vraag: "Wat is het meest waarschijnlijke scenario?" en "Hoe erg zou het echt zijn als dit gebeurde?".

Oefening: Maak een lijst van eerdere situaties waarin je het ergste verwachtte en noteer hoe het daadwerkelijk is verlopen. Vaak blijkt het minder erg te zijn dan je dacht.

Negatieve filtering:

Wat is het? Dit is het focussen op de negatieve aspecten van een situatie en het negeren van de positieve aspecten. Je ziet alleen de negatieve details en minimaliseert of negeert positieve ervaringen.

Wat kun je doen? Probeer bewust positieve aspecten van situaties te herkennen en waarderen. Vraag jezelf: "Wat ging er goed?" en "Welke positieve dingen kan ik uit deze ervaring halen?".

Oefening: Schrijf elke dag drie positieve dingen op die je hebt meegemaakt of bereikt. Dit helpt je om je aandacht te richten op het positieve.

Alle Opladers


 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn