Positieve gedachten

Je gaat een dag met vrienden naar de dierentuin. Het is een stralende dag en de dieren laten zich goed zien. Er zijn een aantal jonge dieren geboren die jullie ook allemaal te zien krijgen. De vegetarische hotdog van wortel is voortreffelijk. Kortom een dag met allemaal positieve gebeurtenissen. Bij terugkomst op de parkeerplaats blijk je een lekke band te hebben. Waar denk je aan het einde van de dag het meeste aan? Precies, aan die ene negatieve, de lekke band.

Prettige dingen die nuttig en goed voor ons zijn gebeuren meerdere keren op een dag; we genieten van een eerste kop koffie, de glimlach van je geliefde of een fijne wandeling.

De positieve gebeurtenissen passeren ons brein als water in een vergiet. Een nare of stressvolle ervaring blijft juist hangen.

Dit komt omdat onze hersenen zijn ontwikkeld om alert te zijn op gevaren zodat we daar direct op kunnen te reageren: vechten, vluchten of ‘bevriezen’. Dat was vooral handig in de prehistorie, toen er achter elke tak iets kon schuilen dat gevaar oplevert. We slaan die alarmerende ervaring ook nu nog steeds direct op in onze hersenen, zodat we daar bij een herhaling uit kunnen putten.

Die sterke neiging om vooral te leren van negatieve ervaringen werkt ons de in huidige tijd juist tegen.

Bovendien hebben we in de loop van de evolutie onze hersenen verder ontwikkeld met nieuwe netwerken, waarmee we kunnen reflecteren op het verleden en plannen voor de toekomst kunnen maken. Met die nieuwe netwerken kunnen we, helaas, ook gaan ‘malen’. In de prehistorie zouden we leren van gevaarlijke ervaringen, maar er niet door geobsedeerd raken. In de huidige tijd kunnen we maar door blijven piekeren over zorgen, teleurstellingen en ook te zelfkritisch zijn: 'er kan zoveel mis gaan', 'ik ben zo’n idioot', 'het zal mij ook eens meezitten…', die meiden op Insta zien er veel mooier uit dan ik'.

De gedachten en gevoelens die we hebben als we blijven piekeren hebben net zo’n invloed op de hersenen als die negatieve, ‘gevaarlijke’ ervaringen doen! We slaan ze op!

Gelukkig kunnen we die 'automatische nadruk op het negatieve' in ons systeem aanpakken.

Het helpt je om je meer te focussen op momenten van tevredenheid en rust en om daar langer in te blijven 'hangen'.

Neem de positieve gebeurtenissen bewust in je op, sta er tenminste een seconde of zes (of langer) bij stil, zodat ze de kans krijgen om zich in je brein en zenuwstelsel te verankeren:

  • Als je adem haalt, merk dan op dat er nog veel meer lucht is om te kunnen doorademen.
  • Wanneer je een klus hebt afgerond, een mailtje gestuurd, de tuin gedaan, met de hond gelopen…blijf dan even stilstaan bij dat gevoel van tevredenheid.
  • Als iemand naar je lacht of iets aardigs zegt, blijf dan even die connectie voelen en wat het met je doet.

Zo ontwikkel je gaandeweg meer balans in jezelf. Hoe meer je van dit soort ondersteunende ervaringen opslaat, hoe meer het je innerlijke kracht aanvult. En daarmee kun je weer beter op tegenslag reageren.

Alle Opladers
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn